Futómű beállítás 40 év tapasztalattal!

A futómű beállítás befolyásolhatja a gumiabroncsok igénybevételét és kopását. A legtöbb gépjárművön úgy tervezték meg a normál beállítást, hogy a minimumra csökkentse az igénybevételt és a maximumra növelje a járművezető és az utasok kényelmét. A 4 kerék megfelelő futómű beállítása csökkenti a gumiabroncsok kopását, segít növelni azok élettartamát és teljesítményét és javítja az üzemanyag-takarékosságot. Ezen kívül javítja a vezethetőséget és a menetbiztonságot a kormányzási és iránytartási problémák csökkentésével.

  KERÉKÖSSZETARTÁS
  KERÉKDŐLÉS
   UTÁNFUTÁS
Szerkezeti átvizsgálás 10000 forint

Furcsa zajt hall vezetés közben? Nyikorog a fék? Kopog a futómű? Mi kiderítjük, hogy mi hiba forrása!

Futómű ellenőrzés és mérés. 15000 forint

Szerkezeti átvizsgálást követő futómű geometria műszeres ellenőrzése.

Futómű beállítás személy és kisteher járműveken, terepjárókon, kisbuszokon - 35 év tapasztalattal, garanciával! 22000 forinttól

Ha a jármű futóműve nem sérült, a tökéletes komfort és menetstabilitás, illetve a rendellenes gumikopás elkerülése érdekében gyári alaphelyzetbe állítjuk azt. A futómű alkatrészeinek cseréjét követően muszáj beállítást végezni.

 

 

MIKOR KELL ELLENŐRIZNI A FUTÓMŰ BEÁLLÍTÁSÁT?

Ha azt veszi észre, hogy a gépjármű vízszintes úton jobbra vagy balra húz, amikor egy másodpercre leveszi a kezét a kormányról, el kell hoznia a gépjárműt a SPUR Autószervizbe futómű beállításra. A művelet során beállítjuk az elülső és a hátsó kerékfelfüggesztést. A gumiabroncsok rendellenes kopását okozhatja, ha a futómű nincs megfelelően beállítva. Az időben elvégzett futómű beállítással pénzt takaríthat meg!

MINDIG ELLENŐRIZTESSE A FUTÓMŰ BEÁLLÍTÁST, HA:

 • a kerékkel nekiütközött valaminek (járdaszegély, kátyú…).
 • azt veszi észre, hogy a gumiabroncsok rendellenesen vagy egyenetlenül kopnak.
 • kormányzással vagy vezethetőséggel kapcsolatos problémákat tapasztal.
 • a gépjármű valamelyik irányba húz vagy sodródik;
 • a kormánykerék nem tér vissza könnyedén középállásba kanyarodás után.
 • vagy a kormánykerék szögben áll egyenes vonalú haladás közben.
 • új gumiabroncsokat vásárolt és szeretné, hogy azok a lehető leghosszabb ideig tartsanak.
 • kicserélték a felfüggesztést vagy a kormánymű elemeit.

MIÉRT FONTOS A FUTÓMŰ BEÁLLÍTÁS?

A futómű beállítás befolyásolhatja a gumiabroncsok igénybevételét és kopását.  A legtöbb gépjárművön úgy tervezték meg a normál beállítást, hogy a minimumra csökkentse az igénybevételt és a maximumra növelje a járművezető és az utasok kényelmét. A 4 kerék megfelelő futómű beállítása csökkenti a gumiabroncsok kopását, segít növelni azok élettartamát és teljesítményét és javítja az üzemanyag-takarékosságot. Ezen kívül javítja a vezethetőséget és a menetbiztonságot a kormányzási és iránytartási problémák csökkentésével.

MENNYI IDEIG TART A FUTÓMŰ BEÁLLÍTÁS ÉS MENNYIBE KERÜL?

A legtöbb elülső és hátsó futómű-beállítási probléma körülbelül 30 percen belül megoldható.  A futómű-beállítás során ellenőrizzük a kerekek irányát és szögét a gépjármű gyártója által megadottakhoz képest.

A lengéscsillapító a futómű egyik legfontosabb szerkezeti eleme.

A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása, ezáltal a gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. Minél hosszabb ideig válik el a kerék az úttesttől, annál nehezebb irányítani az autót, akár teljesen irányíthatatlanná válhat.

Rossz állapotú lengéscsillapítók miatt:

 • a gumiabroncs fokozottan, egyenetlenül kopik
 • a féktávolság akár 20%-kal megnő
 • vizes úton megcsúszik a kocsi
 • rossz a gépjármű úttartásra (kanyarban könnyen kisodródhat)
 • nagyobb terhelés jut a többi futóműalkatrészre, ezért idő előtt tönkremehetnek

Ha járművén rossz menetviselkedést, a kormány szitáló mozgását, vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen kopását tapasztalja, keresse fel szervizünket. A gépjármű teljes körű átvizsgálása során megállapítjuk a lengéscsillapítók elhasználódási fokát. Mivel a mozgó futóműalkatrészek és a gumiabroncsok idő előtt meghibásodhatnak, így elkerülheti azt, hogy a feltáratlan hibák miatt nagy anyagi kiadást igénylő javítást igényeljen gépjárműje.

A lengéscsillapító optimális működése a kiegészítő alkatrészek állapotától függ. Az esetek 80 %-ban a lengéscsillapítóval együtt a toronyszilentet, a toronycsapágyat is le kell cserélni, a rugókat is át kell vizsgálni. A lengéscsillapító rossz állapotát jelzi a szabálytalan, rendellenesen megkopott gumiabroncsok (kagylós kopás) lengéscsillapító felületi rozsdásodása lengéscsillapító testének deformálódása lengéscsillapítón olajszivárgás, olajfolyás megrongálódott csavarok, rögzítések.


JÓ TUDNI

 • Lengéscsillapító
  Egy gépjárműben elöl is, hátul is két-két lengéscsillapító van beszerelve. A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása. A gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. A lengéscsillapító kiegészítő szerkezeti elemei a toronycsapágy, toronyszilent, a lengéscsillapító porvédő. A lengéscsillapítók nagy része a porvédő szakadása miatt megy idő előtt tönkre. A lengéscsillapító szára beszennyeződik, vizet kap, így berozsdásodik, emiatt a szimerint elkopik, az olaj elfolyik. A szakadt porvédőt ezért kell feltétlenül kicseréltetni.

 • Kerékfelfüggesztés
  A kerékfelfüggesztés összeköti a kerekeket az alvázzal, és a karosszériával. A jármű súlyát és a tömegerőket a kerekekre, a kerekek fékezési, meghajtó és oldalvezetési erőit pedig a karosszériára viszi át. A futómű beállításának optimális értékeit a gyárak minden kocsitípushoz pontosan megadják. Ha a gyári előírásokat nem tartják be, illetve rossz a beállítás, a futómű és a gumiabroncsok idő előtt tönkremennek.


FUTÓMŰVEL KAPCSOLATOS FOGALMAK

 • Kerékdőlés
  A kerék síkja a függőlegestől általában eltérő. A gépkocsi hossztengelyéhez képest a kerekek felső széle kifelé vagy befelé dől. A dőlés mértéke típusonként változik. Feladata a kerékcsapágyak egyirányú támasztása (a holtjáték korlátozása, a csapágy terhelésének és a kormányzási nyomatéknak a csökkentése).

 • Kerékösszetartás
  Felülnézetben a kerekek egymástól mért távolsága az első tengely előtt és mögött nem egyezik meg. Ha a tengely előtt kisebb ez a távolság, akkor kerékösszetartásról, ha mögötte kisebb a távolság, akkor széttartásról van szó. A kerékdőlés hatására a kerekek a dőlés irányába igyekeznek elkanyarodni, és az ebből adódó igénybevételt csökkenti, illetve ellensúlyozza az összetartás. A kerékösszetartás korlátozza a kormányholtjátékot, csökkenti a kerekek szétállási hajlamát, javítja a nyomtartást.

 • Csapterpesztés
  A csapterpesztés hatására a kerék talppontja és a csapszeg képzeletbeli meghosszabbított alsó és felső gömbcsuklóvonala a talajon közelebb kerül egymáshoz, így a talajellenállás nyomatékának karja csökken, könnyebb lesz a kormányzás. A csapterpesztés szögértéke mindig nagyobb, mint a kerékdőlésé, ezért kormányzáskor a jármű megemelkedik, így visszakormányzáskor a kocsi saját tömege is segíti a vezetőt a kormány visszaforgatásában.

 • Utánfutás
  Elősegíti az egyenes úton való haladást. A csapszeg középvonalának elvi meghosszabbítása, pozitív dőlés esetén haladáskor megelőzi a kerék talppontját, vagyis a gépkocsit mozgató erő mintegy maga után húzza a kereket. Negatív dőlésnél a kerék megelőzi az erőhatást, azaz maga után húzza az autót, ezért fordulékonyabbak az első kerék meghajtású gépkocsik.

 

 

 

www.futomufehervar.hu

www.tumiishi.hu